lördag 12 februari 2011

alla hjärtans dag









Glad alla hjärtans dag från oss tre till er alla.


Men vem är valentine?

Valentine , en präst i antikens Rom. Han lär ha halshuggits den 14 februari 269Claudius II förföljelse av kristna. Han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin tro. Hans brott var att han skulle ha vigt kristna par. e.Kr., under kejsar
I senare böcker utvidgas historien. Då berättas det bland annat i Jacobus de Voragines bok om hur han har hjälpt sin fångvaktares dotter att få tillbaka synen. Som tack skulle alla i fångvaktarens hushåll ha blivit kristna.

Å man firar dehär för att? 
Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter (jämför med den medeltida legenden ovan) som han var mycket förälskad i: det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag. Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag. Den äldsta bevarade valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade som hon kallade sin "worshipful and well beloved valentine"


Så prästen som en gång vigde de första omosexuella paret har rätt att få en dag i kalendern  Christer staaf vidgde de första homosexuella paret här i norden. 2008 förutom präst var han kapetn och dans intresserad. 
Om rätt ska va rätt borde han också få en egen da CHRISTERS DAN då man ska dansa o flyg å far:D




Vi får väl bara vänta å se.. tills de ha en trevlig alla hjärtans dag;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar